11:59
Шкільна екскурсія до козацького хутору Галушківка

На відстані п'ятнадцяти кілометрів від знаменитого селища Петриківка знаходиться село Галушківка. Тут, на мальовничих берегах Дніпра в кінці XVII століття козаки, які в той час освоювали територію Дикого Поля, вирішили заснувати хутір. Спочатку хутір Галушківка був частиною Самарської паланки, а потім його визначили в Протовчанську паланку легендарної Запорізької Січі. З XIX століття до наших днів збереглося безліч зразків господарських та житлових будівель, зведених з дерева. У 2008 році ці будинки і будиночки були взяті під охорону громадською організацією «Козацтво Придніпров'я». Спочатку ентузіасти провели повну реконструкцію козацького хутора Галушківка, який до того часу перебував у запустінні. Пізніше на базі збережених і відреставрованих будівель «Козацтво Придніпров'я» створило етнографічний комплекс. Він настільки припав до душі туристам, що швидко набув слави центру зеленого туризму.

Козацький дімСьогодні у козацькому хуторі можна побачити макет старовинного укріплення з високими сторожовими вишками, три відновлені селянські садиби, побудовані в XIX столітті. У першій садибі працює корчма. Тут туристів пригощають істинно козацькими стравами: гарячий ароматний куліш, ситний дивень, вареники з різноманітними начинками, традиційний узвар. У корчмі можна відзначити сімейне торжество або відпочити з друзями, попередньо оформивши замовлення. Також у першій садибі відкрито музей сільського побуту, в якому експонуються національні старовинні костюми, посуд. Перлина зборів - колекція козацької бойової зброї: шаблі, бомбарда, пістолі, фальконет. У другій садибі знаходиться будинок місцевого художника, який прославився майстерністю петриківського розпису. Третя садиба, яка в даний час закрита на реконструкцію, є садибою гончара.

На козацькому хуторі Галушківка час летить непомітно. Тут подобається і дорослим, і дітям. Для гостей організовують різні театралізовані вистави, прогулянки на бричці і конях, екскурсії, гончарні майстер-класи. Під час народних свят тут проводять кінні вистави. Хутір часто приймає на своїй території різні етнічні фестивалі.

А тепер пропонуємо до Вашої уваги фотозвіт про те, як проходила екскурсія на козацькому хуторі для учнів нашої школи.

КЗ Любимівська СЗШ організовує екскурсії і щіро запрошує до участі не тільки учнів школи, а і їх батьків!

Категорія: Новини | Переглядів: 720 | Додав: Anna_Karpova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar